Frequently asked questions (FAQ)

Veel gestelde vragen, tips & tricks en algemene informatie omtrendt de werkzaamheden in uw wijk.

Tips bij stroomonderbrekingen

Al uw apparaten die werken op stroom kunnen tijdelijk uitvallen. Voor de meeste huishoudens is het vooral belangrijk om rekening te houden met de volgende apparaten.

Koelkast en vriezer Stroomonderbrekingen

Producten kunnen in een gesloten koelkast gedurende een storing met een tijdsduur tot 16 uur bruikbaar blijven. Om te bepalen of uw producten nog bruikbaar zijn, is de temperatuur van de producten doorslaggevend. Zie ook de Tips van het voedingscentrum hieronder kort samengevat:

Kwetsbare producten (zoals rauw vlees of vis) weggooien als de temperatuur in de koelkast warmer is dan 10°C.


Als de temperatuur van de koelkast warmer is dan 15°C, geopende pakjes en producten als yoghurt en melk weggooien. Voor groente en fruit geldt: kijk, ruik en proef. Eieren beter alleen koken of bakken.


De ideale temperatuur van producten in de koelkast is 4°C. De kans op voedselinfectie is groter als producten warmer worden dan 7°C.


In een gesloten vriezer blijven producten gedurende een storing tot 24 uur bevroren. Zie ook de Tips van het voedingscentrum hieronder kort samengevat:

Als het eten nog hard is (niet ontdooid) kunt u het opnieuw invriezen.

Als het eten aan de buitenkant zacht is, niet opnieuw invriezen. In de koelkast bewaren en binnen twee dagen opeten.

Is het eten echt ontdooid. Kwetsbare producten als vlees en vis weggooien. Andere producten liefst dezelfde dag nog gebruiken.

Huistelefoon, internet en mobiele apparaten Stroomonderbrekingen

Uw huistelefoon en internet werken niet als u geen stroom heeft. Zorg voor internet via een mobiel netwerk (hotspot) en schakel uw vaste telefoon door naar een mobiel nummer. Als u een aankondiging heeft ontvangen voor gepland onderhoud, laad dan ook uw laptop, mobiele telefoon en eventuele powerbanks op.

CV-ketel Stroomonderbrekingen

Meestal werkt uw cv-ketel niet meer als er geen stroom is. Hierdoor heeft u tijdelijk geen verwarming en warm water.

Alarminstallaties Stroomonderbrekingen

Houd er rekening mee dat uw alarminstallatie kan worden uitgeschakeld. Ook is het mogelijk dat uw alarminstallatie onbedoeld een alarmmelding geeft. Raadpleeg de fabrikant voor meer informatie en informeer uw alarmcentrale.

Medische hulpmiddelen Stroomonderbrekingen

Apparatuur voor bijvoorbeeld beademing of dialyse kan tijdelijk niet werken. Meld de stroomonderbreking daarom bij uw medische hulppost. Mogelijk kan in overleg een alternatief worden gevonden.

Huur tijdelijk een noodstroomaggregaat Stroomonderbrekingen

Het noodstroomaggregaat, ofwel noodaggregaat wordt veel gebruikt als noodstroomvoorziening. Een noodaggregaat is een generator (wekt stroom op) en motor (aandrijving generator) in één.

Op het moment dat de stroom uitvalt, neemt het noodaggregaat het leveren van stroom voor zijn rekening. Via internet kunt u een verhuurder van noodstroomvoorzieningen in uw regio zoeken.


Let er op dat een noodstroomvoorziening niet al uw stopcontacten van stroom voorziet. U moet zelf een stroomkabelverbinding leggen van de noodvoorziening naar de machines die u wil voorzien van stroom. Huur dus ook extra verlengsnoeren.

Stadsverwarming Stroomonderbrekingen

De stadsverwarming maakt ook gebruik van het elektriciteitsnetwerk. Heeft u stadsverwarming, dan werkt deze mogelijk tijdelijk niet.

Tips bij wateronderbrekingen

Wat kan ik vooraf doen? Wateronderbreking

  • Vul kannen of flessen met drinkwater
  • Draai alle kranen dicht
  • Zet uw wasmachine uit en doe de kraan dicht.
Wat moet u afloop doen? Wateronderbreking
  • Laat de kraan goed doorstromen totdat het water weer helemaal helder is.
  • Doe de wasmachine pas aan als het water niet meer bruin is.

Toch bruine was? Kijk op www.waterstoring.nl voor tips.

Bruin water Wateronderbreking

Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar soms kunt u last hebben van bruin water. Dit komt vooral voor bij storingen of werkzaamheden. De bruine kleur wordt veroorzaakt door deeltjes ijzer en mangaan die van nature voorkomen in het water. Dit ziet er niet fris uit maar is wel veilig om te drinken. Voor de zekerheid raden we drinken van bruin water af voor ouderen en baby's.


Hoe komt het?

Regelmatig worden er werkzaamheden uitgevoerd aan het leidingnet. Hierdoor verandert de snelheid of de richting waarop het water in de leiding stroomt. Dit zorgt er voor dat het afgezette ijzer en mangaan loskomt.  

Bruin water kan ook ontstaan als er onverwacht veel water wordt gebruikt. De stroomsnelheid verandert dan. Dit gebeurt als:

  • De brandweer ergens in uw buurt een brand moet blussen.
  • Veel mensen in uw wijk 's avonds allemaal tegelijkertijd de tuin sproeien.
  • Er een storing aan een van onze leidingen bij u in de buurt is.
Vlekken in wasgoed Wateronderbreking

Bruin water kan vlekken in uw wasgoed veroorzaken. Als dit gebeurt, was dan opnieuw met een biologisch voorwasmiddel (bijv. Biotex). Houd de was tussen de twee wasbeurten goed nat, anders gaan de vlekken er niet meer uit. Zijn de vlekken er na één keer wassen niet uit, was dan direct nog een keer.

Tips bij gasonderbrekingen

Draai gaspitten uit Gasonderbrekingen

Valt het gas uit terwijl u aan het koken bent? Draai de gaspitten dicht. Zo gaat er geen gas verloren als de storing voorbij is en voorkomt u gevaarlijke situaties.  

Houd de warmte in huis Gasonderbrekingen

Is het koud buiten? Houd dan de warmte in huis door ramen, deuren en gordijnen te sluiten. Zo verliest uw woning zo min mogelijk warmte. Hebt u (bijvoorbeeld door werkzaamheden) voor een langere periode geen gas en hebt u een gasgestookte cv-ketel? Een elektrische kachel kan dan een optie zijn.

Asbestcementleidingen

Uitleg AC-leidingen Asbestcementleidingen

In de jaren ’60 was asbest een veelgebruikt materiaal. Het werd ook toegepast voor gas- en waterleidingen in combinatie met cement. Een asbestcement leiding bestaat uit een mengsel van 80 procent cement en 20 procent asbest. Daardoor is het uitermate geschikt als drinkwaterleiding. Het is een slijt- en trekvast materiaal en bestand tegen onder andere hitte, olie en zuren. Het materiaal laat geen stoffen door. En omdat in die periode veel huizen werden gebouwd, bestaat grofweg een derde van het leidingnet in Nederland uit asbestcementleidingen (AC).

Gevaar tijdens werkzaamheden? Asbestcementleidingen

Het werken aan een leiding van asbestcement vraagt wel om bepaalde voorzorgsmaatregelen. Als we werken aan een dergelijke leiding, houden we ons aan alle strenge wettelijke eisen en normen waardoor er geen gevaar ontstaat voor de omgeving wanneer er aan een AC-leiding gewerkt wordt.

Zijn leidingen van asbestcement gevaarlijk? Asbestcementleidingen

Nu weten we dat asbest in de longen veel schade kan aanrichten. Toch zijn AC-leidingen geen bedreiging voor uw gezondheid, omdat er geen sprake is van losse asbestdeeltjes die u via de lucht inademt. En door een beschermlaag die ontstaat aan de binnenkant van een leiding, kan asbest niet in het water komen. Dit blijkt ook uit onderzoeken van het RIVM, de Gezondheidsraad en eerdere onderzoeken van TNO (in opdracht van branchevereniging Vewin).